Mijn maandelijkse reflectie : Mei

door jun 9, 2020Geen categorie0 Reacties

Waarom reflecteren belangrijk is voor mij

De maand mei is voorbij en dat betekent dat ik ga terugblikken op wat er allemaal gebeurt is en hoe het ervoor staat met mijn doelen. Ik maak elke week een kleine reflectie op hoe het is gegaan, door simpele vragen zoals: wat heb ik gedaan?, klopt dat met mijn doelen?, is dit de balans die ik wil?, enzovoort.

Reflecteren is ontzettend belangrijk wanneer je gefocust bezig wilt met je doelen. Het is daarom ook het laatste thema van mijn pijler Doelen. Doelen stellen is heel handig en draagt bij aan je balans, tijd en geluk, maar op het moment dat je het niet inplant, niet goed inplant en daarop niet reflecteert is de kans groot dat je je doelen niet gaat halen. 

 

Mijn doelen

Deze maand, de maand mei, stond voor mij in het teken van genieten. Dit is ook de eerste maand dat we Sophie bewust niet naar de gastouder hebben gebracht en zelfs het contract hebben opgezegd. Ik ben me er heel bewust van dat het thuiswerken van Robbert (mijn man) op een bepaald punt gaat veranderen naar weer op kantoor werken. Tot die tijd wil ik extra genieten van de wandelingen die we elke dag maken als gezin en de extra tijd die we samen hebben doordat Robbert nu niet hoeft te reizen naar werk en terug. 

Daarnaast wilde ik de maand mei meer tijd besteden aan mezelf. Niet groots gedacht, maar heel simpel. Vaker mediteren, yoga weer oppakken, meer lezen en gamen (gamen vind ik echt heeeerlijk om te doen. Bijvoorbeeld the Sims of Animal Crossing).

Voor mijn bedrijf had ik deze maand twee grote dingen op de planning staan. Mijn podcast lanceren en video’s opnemen voor mijn online-programma ‘Van Chaos Naar Balans’. Dit zijn beide taken die out of my comfortzone liggen. Dus ik wist dat dit een uitdaging ging worden. Maar omdat ik weet hoe belangrijk het is om dit soort dingen juist te doen, durfde ik het aan om voor mezelf deze doelen te stellen.

Hoe ging het?

 

Wanneer ik ga reflecteren, reflecteer ik eerst op mijn zakelijke doelen. Deze zijn vaak meetbaar en daardoor is hier gemakkelijk op te reflecteren. Daarna ga ik kijken naar mijn persoonlijke doelen. Ik vind dit vaak iets lastiger, omdat dit veel meer om zijn persoonlijke groei gaat én ik mezelf kritische vragen moet stellen. Daarom verwacht ik ook niet direct een antwoord van mezelf en neem ik de tijd voor de maandelijkse reflectie. 

 

Zakelijke doelen

Zowel de podcast “check” als de video’s “check” kan ik afvinken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het video’s opnemen heb uitgesteld voor twee weken. Ik vond het echt spannend om te doen en was vooral bang dat het me niet zou lukken. Toen ik eenmaal anders ben gaan denken en vooral positiever naar ging kijken ben ik een moment gaan plannen om de video’s op te nemen. Het ging niet snel als ik had gehoopt, maar ik het wel gedaan. Ook het podcast opnemen vond ik alles meevallen. Ik vond het zelfs erg leuk om te doen. 

 

Persoonlijke doelen

Het genieten is zeker gelukt. Het mooie weer heeft daar ook aan bijgedragen. Ook het kunnen bezoeken van familie en vrienden, met gepaste afstand, heeft zeker geholpen. Ik kan echt genieten van de kleine dingen. Een stuk wandelen door het bos, een eind fietsen, met z’n drieën eten. Geslaagd doel!

Wat minder goed gelukt is, is het mediteren. Ik had voor mezelf het doel gezet om 5 van de 7 dagen te mediteren. Het is niet niet gelukt omdat ik het niet wilde, maar doordat ik het niet inplande voor mezelf. Ik er een paar maanden terug voor gekozen om de app mij een push melding te geven om 10 uur. Dit was toen een handige tijd, want Sophie sliep op dat moment. Nu Sophie geen ochtendslaapje meer doet, is 10 uur geen goed moment om te gaan mediteren. De oplossing om ervoor te zorgen dat ik het wel weer ga doen is de push melding op een ander tijdstip zetten. Zo zie je maar dat het soms niet aan je motivatie ligt, maar dat een oude gewoonte niet meer werkt en er een nieuwe gewoonte nodig is!

Ik ben ontzettend blij dat ik m’n yoga momenten weer heb opgepakt! Dit zijn mijn rustmomenten, net als meditatie, en zo kan ik me echt ontspannen. Ontspanning vind ik ontzettend belangrijk. Dit is mijn manier van opladen en echt tot rust komen. Ik merk ook dat als ik dit soort momenten pak ik met veel meer focus kan werken én productiever ben. 

Het gamen is ook goed gelukt! Animal Crossing is vrij verslavend, dus ik moet wel oppassen dat ik niet avond in, avond uit aan het gamen ben. Maar zo af en toe een uurtje is echt heerlijk. Gewoon domweg vissen of vlinders en insecten vangen. Wat wil je nog meer?

Balans opmaken

Deze maand was een goede maand. Ik kon volledig achter mijn keuzes staan die ik de afgelopen tijd heb gemaakt, heb maximaal kunnen genieten van mijn gezin, we zijn weer druk bezig in ons huis (wat we vlak voor de crisis hebben gekocht) en ik ben mega trots op mezelf dat ik z’n ontzettend tof online-programma heb opgezet waar ik vrouwen kan helpen bij het vinden van meer balans, tijd en geluk.

Ik lig op schema met mijn doelen. Doordat ik mijn boeken-lees-doel heb aangepast naar 2 boeken per maand in plaats van 4 (ook een gevalletje oude gewoontes die niet meer werkten) is dit ook weer een haalbaar en ambitieus doel. 

Het belangrijkste bij een reflectie is kijken naar eventuele aanpassingen die je moet maken, doordat er iets verandert in je dagelijkse situatie. Dit kunnen kleine dingen zijn die er al voor zorgen dat je iets moet veranderen om balans te kunnen houden en optimaal gebruik te kunnen maken van je tijd. Even een simpel voorbeeld. Wij waren gewend om elke ochtend te douchen. Dit was onderdeel van onze ochtendroutine. Maar deze gewoonte was helemaal niet functioneel meer. Hierdoor waren onze ochtenden stressvol en was het douchen niet meer het me-time momentje zoals ik dat altijd zag. Door het douchen naar de avond te verplaatsen en ons ochtend ritueel aan te passen, hebben we weer fijne ochtenden. 

Zoiets simpels kun je uit een reflectie halen. En op deze manier kun je voor jezelf meer balans, tijd en geluk creëren in je leven.