Eén plek

Het allerbelangrijkste is éen plek voor je to-do’s. het werkt namelijk zo. Ons brein wil graag alles onthouden. Zie het als een harde schijf die alles opslaat, maar weinig controle heeft over het afgeven van de juiste to-do’s op het juiste moment. Op elk moment van de dag, gewenst of ongewenst, kan je brein een to-do in je gedachten brengen. *pling*: “vergeet je niet tandpasta te kopen? Is op hè?”

 

Je zal merken dat de momenten dat die *pling*s komen vaker ongewenst dan gewenst zijn. Het is enorm afleidend tijdens je werk of andere dagelijkse bezigheden.

Alles opschrijven

Om te voorkomen dat je brein je blijft herinneren aan dingen kun je eigenlijk maar één ding doen; alles opschrijven wat er in je hoofd voorbij komt. Van echt alles wat er maar in je opkomt. Zo “schrijf” je je hoofd leeg en krijg je rust in je hoofd.

Balans in je to-do’s

Met alleen alles opschrijven ben je er niet. Er moet ook een structuur komen in je to-do lijst zodat de lijst ook voor je gaat werken. Ik het gewoon een enorm lange lijst met allemaal taken waar geen logica in zit, gaat het niet werken en zal je brein z’n taak weer overnemen.

 

Zie je to-do lijst als een externe harde schrijf die voor jouw brein alles onthoudt. Als deze externe harde schijf niet goed is ingedeeld of er dingen ontbreken, gaat je brein het weer overnemen. Met als gevolg: rust in je hoofd is weer weg en het overzicht ook!

Digitaal

Ik maak zelf gebruik van Trello. Dit is een digitale tool waarbij  je borden en lijsten kunt maken. Je kunt het gebruiken op je desktop of laptop én op je telefoon. Super handig, want ik kan er altijd bij. Wanneer mij iets te binnen schiet pak ik m’n telefoon en zet ik het op de juiste to-do lijst.

 

Ik heb 2 “hoofd” borden, namelijk: bedrijf en thuis. Het thuisbord kan mijn man ook bij (zou kunnen, gebeurt vrij weinig) en hier zet ik dingen op die voor ons thuis of gezin belangrijk zijn. Al is het een cadeautje kopen voor een verjaardag, het komt op de lijst. Daarnaast heb ik het bord bedrijf. Hier komen de to-do’s op voor Samen met Stephanie. Ik heb 2 lijsten waarvan één inbox heet. Hier staan de to-do’s op die belangrijk of urgent zijn.

 

Daarnaast heb ik een bord voor mijn content voor instagram en ik heb op dit moment een bord voor het brainstormen over mijn online-programma (dit bord verandert straks in mijn to-do’s voor het online programma).

Handigheidjes

Trello heeft nog wat andere handige tools. Zo kun je bijvoorbeeld een bord met iemand delen zodat diegene ook kan meedoen en to-do’s kan toevoegen en afvinken. Je kunt labels geven aan je to-do’s of er een datum aan toevoegen. Deze handigheidjes zijn alleen handig als je het goed inzet. Wanneer er te veel poespas in je to-do lijst komt is het overzicht wederom weg en neemt je brein het “onthouden” proces weer over.

Cheatsheet

Het is een lange blog geworden en daarom heb ik voor jou een cheatsheet gemaakt waar je in één overzicht de tips kunt zien. Je kunt het hier downloaden.

Ps Heb je mijn gratis planner al gezien? Een heel handig a4’tje waar je je weekplanning op kunt maken. Daarnaast krijg je van mij ook 7 tips om je planning nog meer in balans te krijgen én 10 ideeën hoe jij je tijd voor je jezelf kunt vullen.

Psps Mocht je nou met je to-do lijst aan de slag willen? Dit is een onderdeel van het mijn Traject, waarbij ik samen met jou ga kijken naar je to-do lijst en je planning. Het is een thema van mijn pijler Doelen, net zoals focus en prioriteiten en reflectie. Bekijk hier mijn Traject Liefdevol Groeien.